Hoe zit jij in de auto

ZITTEN: HOE ZIT DAT OOK ALWEER?

Wist je dat je minder kans loopt op letsel als jouw armen en benen licht gebogen zijn tijdens het rijden? Hieronder lees je hoe je in vijf stappen zorgt voor een optimale zithouding achter het stuur.

Stap 1: stoel
Zorg dat jouw bovenbeen rust op de stoelzitting en dat je eenvoudig de pedalen kunt bedienen. Als je de pedalen maximaal moet induwen, zit je te ver naar voren. Maar je zit te ver naar achteren als jouw bovenbenen de zitting van de stoel indrukken op het moment dat je de pedalen bedient. Let erop dat jouw benen tijdens het rijden voortdurend licht gebogen zijn.

Stap 2: rugleuning
Stel je rugleuning zo in, dat je beide polsen op de bovenkant van het stuur kunt leggen zonder dat jouw schouders loskomen van de rugleuning. De kans is groot dat je nu dichterbij jouw stuur zit dan je gewend bent. Maar op deze manier heb je beter contact met de auto. Ook verkleint je de kans op letsel, omdat je nu met licht gebogen armen achter het stuur zit.

Stap 3: stuur
Druk de pedalen opnieuw maximaal in en duw jezelf goed en strak tegen de rugleuning van de stoel. Duwen jouw bovenbenen de zitting nog steeds niet echt in en zijn jouw ellebogen licht gebogen? Dan zit je goed. Is dat niet het geval, trek dan jouw stuur naar je toe. Zorg ervoor dat je het instrumentenpaneel van jouw stuur nog goed kunnen lezen. Pak jouw stuur tijdens het rijden altijd in de ‘kwart voor drie’-stand vast. Die houding voorkomt dat je bij een aanrijding vervelend letsel oploopt aan jouw handen.

Stap 4: hoofdsteun
Stel jouw hoofdsteun zo af dat jouw gehele achterhoofd leunt op de volledige steun. Op deze manier verklein je de kans op een whiplash bij een aanrijding.

Stap 5: gordels
Zorg dat de gordel in een zo recht mogelijke lijn over uw schouder loopt. Dit doe je door de hoogte van de gordel in te stellen, boven jouw linkerschouder. Trek de gordel altijd nog even strak aan voordat je vertrekt.

Bron: Arval

Heb je meer of persoonlijk advies nodig, dan kan onze bedrijfsarts uitkomst bieden. Bel met hem of met je HD Adviseur, zij kunnen je verder helpen.